Locatie Gite Rouge, Gite Bleu, Ferme Blanche

 

 

Omgeving

 

Het land van de fijnproevers

Normandië is het beloofde land voor fijnproevers. Er zijn veel heerlijkheden, die uit Normandië komen. Zoals de Cider en Calvados, de wereldberoemde Camembert en Pont l’Evêque. Normandië heeft naast een enorme oesterkweek ook een gigantische St. Jacobsschelpen vangst. Appelen uit de Calvados worden hier een godendrank, maar ook met peren worden hier vele heerlijkheden bereid. Als toetje voor al dat lekkers is er de bekende "tarte tatin". Proef de specialiteiten en streekgerechten van Normandië in één van de vele restaurants.

In Bazoches sur Holmes kun je homemade pizza's kopen, is een restaurantje en er is ook een bakker en klein supermarktje (10 minuten vanaf Menil Vin). tel.: 02.33.39.39.38

In Rabodanges is een K Rabo. Op het pleintje staan kraampjes en zijn verschillende activiteiten, een spellen en boekenhoek, een cultureel en artistiek programma en eten en drinken van plaatselijke bodem. ma-donderdag 9-12.30 uur en 16.00-19.30 uur, vrijdag 9-12.30 uur en 16.00-23.00 uur, zaterdag 9-12.30 uur en 15.00-23.00 uur, zondag 9-12.30 uur en 15.00-18.00 uur.

Ten oosten van Caen ligt Beuvron en Auge, een leuk plaatsje met oude gebouwen en restaurantjes. Iets verderop ligt Pont l'Eveque met veel winkeltjes en restaurantjes,

Een leuke wandeling is het pad van Saint Aubert sur Orne naar Vieux St Aubert.

In Falaise is op zaterdagochtend markt en kun je een historische wandeling door het centrum doen. 

Ook hier weer diverse restaurantjes en een goede afhaalpizzeria op het pleintje.

Het plaatsje Camembert

Wanneer u dit kleine stukje paradijs bezoekt, op de grens van de Pays d'Auge en de Pays d'Ouche, komt u terecht in het authentieke Normandië, met zijn vele heerlijke smaken. Camembert zélf is natuurlijk één van de vele dorpjes waar het hier heerlijk toeven is. Er is niet heel veel te doen, maar het is wél leuk.
Het plaatsnaambord Camembert bij de ingang van het dorp is een favoriet foto-shot!
Absolute must is verder een halte bij de Ferme Président, waar men kennis maakt met de vele stappen in de fabricatie van de Camembert van Normandië, een AOC (Appellation d'Origine Contrôlée) sedert 1983.
Het verhaal is dat het recept van de Camembert wordt toegeschreven aan Marie Harel, een boerin uit de streek.
Zij zou de befaamde kaas hebben gemaakt onder het toeziend oog van een gevluchte priester uit Brie. In de omgeving van het dorp kunt u genieten van vele unieke plekjes, ver van het drukke stadsleven. Rustige valleien met groene weiden, boomgaarden en landhuizen met houten gevels nodigen de bezoekers uit tot proeven en genieten. 

Normandië is één van Frankrijks best bezochte regio's.

En niet zonder reden. Ontdek de D-Day stranden, monumenten & musea. Bezoek de Mont St. Michel, de no.twee attractie van Frankrijk. Geniet van de 600 km kustlijn en mondaine badplaatsen, het mooie landschap of de tientallen ruïnes, kastelen en kerken. Bezoek Caen Rouen, Bayeux of de dorpjes Honfleur, Cabourg en Deauville.

Normandië en geschiedenis 

Ze gaan hand in hand. Ze zijn één, en gegroeid uit het maritieme epos van de Vikings die een eeuw lang terreur zaaiden langs de kusten. Maar hier en daar lieten zij ook een culturele erfenis na, vooral in de vorm van mooie architectuur in Normandië. Op 6 juni 1944 startte operatie Overlord, de grootste operatie uit de militaire wereldgeschiedenis in WO-II.

De regio is erg mooi en wordt ook wel de tuin aan het water genoemd. Niet alleen om haar parken en tuinen, maar vanwege haar afwisselend landschap en oude bossen. Dorpen, kustlijn, heuvels, weilanden, riviertjes en paadjes wisselen elkaar af. U ziet koeien onder de appelbomen en paarden van de haras. In Normandië is het leven rustig en bijzonder aangenaam.

 

Met 600 km kustlijn van Tréport tot aan de Mont St. Michel en een prachtig binnenland is deze regio de ideale vakantiebestemming. Zwemmen, wandelen en golfen zijn dus gegarandeerd. Veel van de stranden hebben lifeguards in de zomer en u kunt er strandstoelen of parasols huren. Samen met uw kinderen of met z'n tweeën krijgt u van Normandië op nog geen 500 km van Utrecht geen spijt.

 

Te paard, te voet, met de fiets, een zeilboot of waarom niet op de golfbaan.

Normandië biedt een groot aantal activiteiten voor jong en oud. Voor dierenvrienden zijn er mooie dierentuinen, aquaria en paardenstoeterijen (haras). En bezoek ook eens de distilleerderijen waar Calvados wordt gemaakt of ga proeven bij een kaasmakerij. Echt bijzonder zijn het wandkleed van Bayeux en de oorlogsmusea.

In Normandië barst het van de middeleeuwse vestingen, kerken en historische plaatsen. De regio levert een zeer belangrijke bijdrage aan de Franse geschiedenis. Ook op architectuur- en kunstgebied is Normandië wereldberoemd. Denk aan de schilders Claude Monet en Eugène Boudin. Zij stonden aan de wieg van het Impressionisme. Verder zijn er mooie landhuizen (manoir), oude boerderijen en was en is er rijke adel.
 

Boedistisch Klooster bekijken met tempel : Dachang Vajradhara Ling . Het is de moeite waard om hier eens een kijkje te nemen. Het is op ongeveer een uur rijden afstand van Menil Vin en goed te combineren met een bezoekje aan Camembert. Onderaan de pagina vindt u de link hiervan.

De Slag van Normandië is een echt openluchtmuseum, verspreid over de Calvados, La Manche en de Orne. U vindt hier talrijke musea en herdenkingsplaatsen met betrekking tot D-Day en het offensief dat erop volgde. Geleid door het motto 'Normandië, Land van Vrijheid', kan men acht chronologische trajecten volgen. U krijgt zo zicht op het verloop van deze gigantische veldslag.

Bagnoles d l'Orne ligt op 40 km. ten zuiden van Menil Vin. De stad is bekend als "De stad met de duizend lichtjes".
Hier vindt u modderbaden, een kuuroord, een casino en prachtige gebouwen.

Menil Vin ligt tegen Suisse Normandie aan. Een mooi wandelgebied met een prachtig uitkijkpunt vindt u op 10 minuten afstand : la Roche Doetre

Pont d' Ouilly (12 minuten vanaf Menil Vin) heeft een kleine supermarkt en een bakker en een slager. Leuk plaatsje om te bekijken, het ligt aan het water met een oude brug.

In Caen is een grote kringloopwinkel, waar je soms echt leuke Franse dingen kunt vinden. Website: https://emmaus14.com . Adres:102 Av. de Rouen, 14000 Caen, Frankrijk

 

Interessante links:
www.ornetourisme.com

www.regionormandie.nl

https://nl.normandie-tourisme.fr/wat-u-echt-niet-mag-missen/falaise/
https://www.reisroutes.nl/blog/normandie/top-bezienswaardigheden-normandie/

https://vajradharaling.org/ 

https://www.montagnesdenormandie.fr/larochedoetre/

https://www.normandie-tourisme.fr/